Vælg en side

Rejser til Tadsjikistan med Silkevejsrejsertadsjikistans flag

Wakhan Valley i Tadsjikistan - Silkevejsrejser

Individuelle rejser til Tadsjikistan

I hjertet af Silkevejen findes Tadsjikistan. Det lille centralasiatiske land har alt fra høje, sneklædte bjerge, til flade, golde plateauer, gletsjere, skove, bjergsøer og svulmende floder som Oxus floden, der skærer grænsen mellem Tadsjikistan og Afghanistan.

Flisebelagte moskeer og petroglyffer

Du kan opleve både kulturelle og naturrige oplevelser som et buddhistisk tempel fra det 8. århundrede i Kurgonteppa, flisebelagte moskeer og mausoleumer i Khojand, se mere end 6000 petroglyffer i Wakhan Valley og Sarezsøen med det marineblå vand i Gorno-Badakhshan, søen der uundgåeligt vil gå til grunde.

Tadsjikistan er et muslimsk land, med 80 % af befolkningen værende sunni muslimer. De fleste tadsjikere i Pamirbjergene er dog Ismailis og følger Aga Khan.

Hjemmedyrkede grøntsager og tadsjikisk te

Den traditionelle levevej i Tadsjikistan har været nomadisk dyrehold og jagt, og det er stadig normen at få 7-8 børn i hver familie. I alle tadsjikiske byer findes en basar, hvor der bl.a. sælges frisk frugt og grønt, meget af det er hjemmedyrket.

Tadsjikerne er et gæstfrit og tedrikkende folk. Prøv at besøge et chaikhana (tehus) og drik en kop tadjisk te og få en sludder, nogle gange kan du endda være heldig at blive inviteret hjem til te i landsbyerne i Fan Mountains.

Dushanbe – en mandagshovedstad

Hovedstaden er bjergbyen Dushanbe med 679.400 indbyggere. Dushanbe er afledt af det persiske ord for mandag, da byen oprindeligt har været kendt for at have et godt mandagsmarked.

I hele Tadsjikistan bor der 8,6 millioner mennesker og det er det mindste land i Centralasien. Tadsjikistan er også et af de fattigste af de tidligere sovjetiske republikker og grænser op til UsbekistanKirgisistanKina og Afghanistan. Tadsjikistan er et bjergrigt land, den højeste tinde, Salmani Ismail (tidligere kommunistbjerget), er 7495 meter højt.

På mange af Tadsjikistans museer kan der ses flot dekoreret og udført håndarbejde af smede, billedskærere, pottemagere, malere og vævere. Mange af Tadsjikistans arkæologiske skatte er at finde i Dushanbe.

Et mix af utallige kulturer

Tadsjikistan er blevet påvirket fra både persisk, islamisk og russisk kultur. Det nuværende Tadsjikistan har tidligere været hjemsted for mange forskellige etniciteter og kulturer, bl.a. Samanide Imperiet, Oxus civilisationen, Andronovo kulturen, buddhisme, Netorian kristendom, Zoroastrianism, Manichaeism og Islam.

De ældgamle Zoroastrian ruiner kan ses i byen Penjikent i Fan Mountains, der ligger tæt på grænsen til Usbekistan. Tadsjikistan har samtidig været underlagt mange forskellige imperier, deriblandt det russiske, indtil det blev uafhængigt i 1991. Derefter fulgte en blodig borgerkrig med 60.000 døde.

Omfangsrigt dyreliv

Det er muligt at se den sjældne hvide sneleopard i Tadsjikistan, hvor 5 % af verdens sneleoparder lever. Der er også chance for at opleve den sibiriske ibex ged med dens flotte, lange horn eller det største får i verden, Marco Polo får. Du kan også være heldig at spotte markhor geden, murmeldyr, ulve, ræve, hulepindsvin, tolai hare, vildsvin, skildpadder, ræve, mårdyr, hjorte og brune bjørne. Dertil findes der domesticerede yakokser. Hvis du er heldig, kan du måske også støde på en kamel langs Wakhan Valley eller på Pamir Highway.

Årstidernes lune

I foråret står Tadsjikistan i fuldt flor, sneen smelter længere nede og en kaskade af farver ses overalt. Det er i foråret tadsjikerne fejrer nytår, Navruz, der er det persiske nytår. Det fejres med dans, spisning og det adrenalinfyldte spil buz kashi, der er en traditionel sport, der minder om rugby. Spillerne ridder på hesteryg og skal fange et ådsel, f.eks. en ged, og få det over en mållinje. Spillet er meget populært også i andre af de centralasiatiske lande.

Om sommeren bugner det med frugter, og fra vejkanten er det muligt at købe vandmeloner på størrelse med badebolde. Også søde og saftige granatæbler, vindruer, abrikoser, figner og ferskner kan fås i vejkanten.

I lavlandet, bl.a. i hovedstanden Dushanbe, kan der blive utroligt varmt. Temperaturen kan komme op på 45 C. Til gengæld er det muligt at besøge Pamirbjergene, der er utilgængelig om vinteren.

Når efteråret nærmer sig, ændrer træernes blade sig næsten fra den ene dag til den anden fra grønt til varm orange og rødt. Vinterens ankomst er sjældent en velkommen dag. I lavlandet bliver det gennemsnitligt kun -1, men i Pamirbjergene kan der nemt være -20.

Læs mere om dine muligheder i Tadsjikistan på Silkevejsrejsers hjemmeside.

Din individuelle rejse med kant til Tadsjikistan

Silkevejsrejser har gennem vores fintmaskede netværk mulighed for at arrangere alle former for individuelle aktiviteter i Tadsjikistan og de omkringliggende lande – Kontakt os for en dialog om dine muligheder for en individuel rejse i Tadsjikistan. Det er din rejse, så du bestemmer indholdet, og har du specialønsker, så spørg os om mulighederne.

Læs mere om hvordan Tvernø Travel Group arrangerer individuelle rejser og rejser med kant.

Silkevejsrejsers logo - Tvernoe Travel Group

All Exclusive Travel

Old Dongola, Sudan - All Exclusive Travel

Balkanrejser

Rila Monastery, Bulgarien - Balkanrejser

Happy Lama Travel

Cordillera Huayhuash, Peru - Happy Lama Travel

Silkevejsrejser

Pamir Highway, Tadsjikistan - Silkevejsrejser

Grupperejser

Grupperejser med dansk rejseleder - Tvernø Travel Group
Rejsegarantifonden #1940